Herbestemming Maria Johanna Hoeve

opdrachtgever:
Maria Johanna Hoeve

omschrijving:
Herbestemming wagenloods

realisatie:
2014

situering:
Noordeloos

aannemer:
Den Toom-Heikoop

kenmerken van dit project:
• context
• samenhang
• keuze materialisering die refereert aan de voormalige wagenloods
• comfort

 

Herbestemming-project-mjh-5-1800

Vergaderen, eten en ontspannen op één locatie

De huidige bewoners, de familie Kool, hadden op deze boerderij tot 2004 een melkveehouderij. Daarna heeft de familie nieuwe plannen gemaakt en is de ligboxenstal vanaf 2007 een groepsaccommodatie en functioneert de voormalige wagenloods sinds maart 2014 als brasserie en vergaderruimte.

De Maria Johanna hoeve is een schoolvoorbeeld van een geslaagde herbestemming van een boerderijcomplex. Dankzij een vooruitziende blik van de ondernemende eigenaren ligt er een nieuwe degelijke economische basis onder het oortbestaan van de boerderij. Niet alleen het oorspronkelijke hoofdgebouw maar ook de bijgebouwen werden als waardevol gezien en vertellen als ensemble ook in hun nieuwe functie het cultuurhistorische verhaal en dragen bovendien bij aan de herkenbaarheid van het bijzondere landschap in de Alblasserwaard. De accommodatie, vergaderruimte en brasserie en niet te vergeten het golfterrein versterken elkaar.
Ook de plaatselijke economie lift mee. In de brasserie worden producten uit de streek geserveerd en voor de stoffering van de gebouwen tot de promotie van het bedrijf wordt gebruik gemaakt van locale ondernemers.

Herbestemming-project-mjh-4-1800Herbestemming-project-mjh-3-1800Herbestemming-project-mjh-2-1800kopieHerbestemming-project-mjh-1800