Regio – De provincie Zuid-Holland stelt in 2016 bijna 2,8 miljoen euro beschikbaar voor restauraties van rijksmonumenten. De provincie hecht grote waarde aan het behoud en beleefbaar maken van cultureel erfgoed.

Zij wil erfgoed graag doorgeven aan volgende generaties. “Want erfgoed maakt de omgeving mooier, het onderstreept een oorspronkelijke identiteit en biedt kansen voor economische spinoff,” vindt gedeputeerde Rik Janssen (SP). 

Het geld is vooral bedoeld voor het zichtbaar en toegankelijk maken van het erfgoed zodat mensen ervan kunnen genieten.Janssen: “Restauratie van rijksmonumenten is niet alleen goed voor het monument zelf, maar geeft ook een impuls aan de ruimtelijke kwaliteit en de economie in de omgeving van het monument.” Daarom heeft de provincie besloten de subsidie te verdubbelen, van 1,4 miljoen naar net geen 2,8 miljoen. 

Wie provinciale subsidie voor restauratie van een rijksmonument wil aanvragen moet dat uiterlijk 29 februari doen. Woonhuizen vallen buiten de regeling, daar bestaat het Nationaal Restauratiefonds voor.