Recent door ons uitgevoerd bouwhistorisch onderzoek leverde een bijzondere vondst op. Op de Voorstraat 250 te Dordrecht troffen we fragmenten aan van een leemstucplafond. Een voorzichtige datering gaat voorlopig uit van een vroeg 17de-eeuws en mogelijk zelfs laat 16de-eeuws leemstucplafond.

fragmenten van een leemstucplafond boven winkelruimte voorhuis

Het volgende is waargenomen:

  • De onderzijden van de kinderbinten zijn met een scherp voorwerk (bijl of beitel) bewerkt voordat het leemstuc werd aangebracht. Voordat de kinderbinten met een bijl of beitel zijn bewerkt, heeft deze aan de onderzijde een oranjekleurige afwerking gehad. De kleurige afwerking is niet aanwezig in de sporen die de bijl of beitel hebben gemaakt.
  • Op het vloerhout en de moerbalken zijn sporen aanwezig van een lichte kleurige afwerking die achter de twijgen van het leemstucplafond doorlopen.
  • Zowel op de onderzijde van het vloerhout als de zijkanten van de kinderbinten zijn houten twijgen o.i.d. vastgespijkerd met gesmede nageltjes.
  • Bij diverse kinderbinten is aan de onderzijde het leemstucwerk versiert met een midden ornament en aan weerszijden daarvan cirkelpatronen of gekrulde motieven. De cirkelpatronen en de gekrulde motieven zijn aan de uiteinden versiert met een bladmotief.

ornament